
Спектъра от предложения за уреди за отопление не са малко. Едни разполагат с опционално отопление на целия имот посредством инсталация за парно. При други можете да използвате и като бойлер, а трети влизат в ролята на готварска печка. Всеки имот си има своите особености и спецификации, което позволявана домакините да го обслужват така, че действително да е евтино, рентабилно и икономично посрещането на зимните месеци. С оглед на това, че действително се налага днес да вземете конкретно и правилно решение то ще представим на вниманието ви интересна алтернатива, която е приложима в еднофамилни къщи, вили около града, селски имоти и други. На фокус днес са печки готварски на дърва, които са комбинативни уреди, с които можете оптимално да усвоите енергията от топлинния източник за различни битови занимания.
Видове уреди за готвене и топлене
И при така наречените примитивни и по-обикновени начини за осигуряване на топлина в жилищата има доста голяма доза подобрени и усъвършенствания, които работят в полза на домакинствата. Според типа на жилището и неговата площ готварските печки на дърва се предлагат в няколко варианта. Изключителната им ефективност е безспорна, а това е сред основните причини, които се приемат като формула за успешно и спокойно посрещане на зимните месеци.
Ключови тенденции при този туп уреди, които ни предлагат производителите са:
- Готварски печки с водна риза
Оптималното усвояване на топлината се базира на принципа на цялостно отопление посредством системата от радиатори, които са инсталирани в останалата част на имота;
- С въздуховоди
Принципа на работа е като при тези с водна риза е в това, че вместо радиатори в къщата или вилата има инсталация с въздуховоди;
- За локално отопление на една стая
Приложими са при малки квадратури, тъй като с отварянето на вратите между отделните помещения се разпространява топлинния поток.
Избора на вид е добре да бъде съобразен с вида и общата квадратура на имота.
Приоритети на функцията готвене
Колкото по-комбинативен е един уред то толкова по-добре за стопаните на имота. Така се постига оптимално усвояване на топлинната енергия, която се освобождава при изгарянето на дървата. Да се готви на уреда за отопление е много приемлива алтернатива, но ще подчертаем, че е приложима за имоти, при които има много добра възможност за проветривост. Дори да имате аспиратор е очевидно, че миризмата от приготвянето на храна е неизбежна. Затова собствениците на такива къщи и вили инсталират в кухнята или всекидневната, където обичайно се провеждат кулинарните занимания.
Особеностите и ползите от това да инвестирате в готварски модел на дърва не са малко:
- Имате си ефективен отоплителен уред на дърва, с който да постигнете много приятна температура;
- Разполагате с готварска печка, в която можете да печете и готвите различни видове основни храни и сладкиши;
- В зависимост от вида има и опционално топлене на вода за къпане и миене на съдове;
- Спестявате от разход на дърва, тъй като максимално се усвоява топлинната енергия, която се освобождава при изгарянето им.
Малко недостатъци
Колкото и да са приоритетни особено при селските имоти такива печки на дърва с възможност за ползване като готварски уреди то е важно да подчертаем, че те си има и известни недостатъци. Независимо, че са малко е редно да ви запознаем с тях, тъй като така можете напълно да сте сигурни, че ще получите най-доброто за имота си решение що се отнася до поддържане на благоприятен микроклимат.
Недостатъците се отнасят до:
- Разпространяване на миризмата от готвене в останалите помещение на жилището;
- Неприложими са печките на дърва за приготвяне на храна в модерните апартаменти в града;
- Процеса на готвене не е толкова добър както в електрическа или газова печка и се налага непрекъснат контрол на температурата.