Какво е да си в хипербарна кислородна камера?

Хората, които никога до сега не са влизали в хипербарна кислородна камера с цел лечение, стимулиране или подобряване на определени здравословни състояния, заболявания или наранявания е възможно първия път да се чувстват притеснени. Това е съвсем нормално, тъй като това ще бъде нещо изцяло ново за вас, а и не всеки човек може да приеме, че ще бъде затворен за около час-два в едно пространство. Процесът и някои от усещанията вероятно ще бъдат нови за вас, но всъщност няма нищо страшно, тъй като повечето хора вече били в барокамера споделят, че целия процес е доста релаксиращ и комфортен.

За да ви бъдем максимално полезни заедно със специалистите в лечението с кислород в барокамера от HBO Medical Support Center ще ви запознаем с процеса и какво е да си в барокамера.

Една от големите заблуди за барокамерите е, че по време на терапията трябва да се лежи и да не се става. Това се дължи вероятно на факта, че много хора свързват хипербарната терапия с кислород с процеса по извършване на ядрено-магнитен резонанс, където действително трябва да се стои легнал и неподвижен. При терапиите в барокамера това изобщо не важи и самия процес е много по-приятен и удобен.

За справка при ЯМР както казахме трябва да лежите напълно неподвижно в плътно затворено пространство, където не можете да видите никого или да направите каквото и да е било по време на теста.

При лечението с кислород в мултиплейс барокамера пациентите могат да се движат колкото искат. Също така камерите имат прозорци и пациентите могат да виждат доктора, който ръководи терапията по всяко време и да комуникират с него, когато пожелаят. По този начин се елиминира чувството в пациента, че е изолиран, тъй като реално той ще остане в постоянен контакт с всички около него.

Друго голямо предимство на тази терапия с кислород е, че докато пациента е в барокамерата може да гледа филм, телевизия или да слуша музика по време на процедурата. По този начин времето от 60 до 90 минути минава много по-неусетно.

Усещането за натиск в ушите е нормално

Когато пациент за пръв път влезе в барокамерата в началото на терапията, медицинския специалист ще започне да повишава атмосферното налягане в камерата. Именно в този момент в началото и след това в края ще започнете да усещате натиск в ушите си, което също е в рамките на нормалното. Всички пациенти ще бъдат предварително обучени какво да правят, за да освободят този натиск, като за целта просто ще трябва да се прозяват и да преглъщат повече, както правят хората, когато са в самолет, тъй като усещането е същото.

Друг може би смущаващ момент е звука от кислорода, който тече в камерата по време на повишаването на налягане. Тук е важно да отбележим, че още на втората процедура това няма да ви прави впечатление, защото ще сте заети да слушате музика или да гледате телевизия. Освен това около вас може да има други хора на терапията и можете да разговаряте с тях или с медицинския персонал, който ще бъде извън барокамерата.

Първоначален инструктаж

Всеки пациент, който за пръв път му предстои да влезе в барокамерата ще получи специален инструктаж какво може да прави по време на терапията с кислород, какво може да внесе и какво е забранено. Освен това всеки пациент ще бъде прегледан от лекар, за да се определи общото му здравословно състояние, за да се определи дали лечението с кислород е жизнено способна опция.

Също така пациентите ще могат да зададат своите въпроси и да получат отговор от медицинските специалисти.

В заключение ще кажем, че няма от какво да се притеснявате, тъй като изживяването в хипербарната кислородна камера обикновено е релаксиращо, удобно и без стрес.