Шублери – устройство, видове, функции

шублер

Измерването на външни и вътрешни размери, дълбочина на отвори, всякакви дължини на елементи се извършва с един от най-популярните шлосерски инструменти – шублерът. Неговата роля е да извърши прецизно измерване, което е необходимо на оператора, който ще борави със съответния детайл. Що се касае до зараждането на този инструмент за измерване то той е познат на цивилизацията от преди 2600 години. Днес е доста по-прецизен и подобрен като начин на експлоатация, което ни дава право напълно да му се доверим. Какво представляват шублерите и какви са видовете, които се предлагат на пазара предстои да ви разкажем в днешната публикация.

Какво представляват шублерите

Най-общо казано шублерите се състоят от две части известни като рамена. Едното рамо  е статично, а другото подвижно като върху статичната има скала за измерване. Шублера е измервателен уред, който позволява да се измерва с точност до 1/10 от милиметъра. Нищо сложно няма в самото устройство на шублерите  и това всъщност ги нарежда сред най-често използваните инструменти в различни сфери на ремонтни, шлосерски, металообработващи и всякакъв друг дейности.

Що се касае до видовото разнообразие на шублерите то тези измервателни инструменти се класифицират на аналогови и дигитални. Принципа на действие при двата типа е идентичен. При аналоговите следите показанията на стойностите, които са отразени на рамената, а при дигиталните размера се изписва на дисплей, което реално намалява риска от неправилно отчетена величина. Реално двата типа шублери се различават единствено по начина на визуализиране на самите показания.

Ще изложим предимствата аналоговите и дигиталните шублери, което може да ви помогне да изберете подходящия за вашите майсторски умения продукт:

  • Аналогови

Елементарно устройство както и конструкция, лесен за работа. Едни от най-евтините измервателни уреди, които се предлагат в търговската мрежа;

  • ДигиталенШублер Fervi дигитален двустранен

Идентичен като конструкция с аналоговия, но за по-голямо удобство визуализирането на показанията се отчитат на дигитален дисплей. Предимството на този шублер е в това, че е много прецизен и определено се приема като една добра алтернатива за бързо и точно измерване на всякакви мини обекти. Възможностите на дигиталните видове е в това, че могат да запазват предишни показания, което е доста удобно при работа.

Това, което е необходимо да имате предвид при дигиталните шублери  е, че са малко по-нестабилни и необходимостта от внимателна работа с тях е необходимо. Има риск от счупване или замърсяван, което да доведе до повреда. Освен това тези шублери са зависими от батерия за да работят. Така, че ето какво е необходимо да имате предвид при покупката на такъв измервателен уред за вашите ежедневни професионални или хоби занимания.

Функции на шублерите

Акцентирахме, че шублерите могат да измерват външни и вътрешни размери. Има разбира се, и допълнителни функции, с които някои от моделите могат да бъдат много по-компактни при по-специални измервания на величини. Ето някои допълнителни функции, които притежават определени видове шублери:

  • Дълбокомери

Това са видовете, които могат да измерват дълбочина на отвори. Ако искате да притежавате такъв шублер то е добре да имате предвид, че не всеки модел разполага с такава функция;

  • Зостопоряващ винт за конкретно показание

Тази функция е подходяща за сравняването на величини при измерваните детайли, което ви позволява да установите разликите между тях;

  • Колелце за по-прецизно преместване на рамото

Това е доста удобна функция, която чрез ръчна настройка позволява достигане на търсената и желана величина.

Шублерите са изключително надеждни измервателни уреди, които намират приложение във всяка една работилница. Те се изработват от висококачествени материали, при които се използват антикорозивни технологии. Прецизни и коректни в измерванията си те са предпочитани за ежедневна употреба. Разнообразие от шублери – аналогови и дигитални та достъпни цени можете да намерите в онлайн магазина на Ташев Галвинг.